PAPARAN SEPENUHNYA BLOG...

PAPARAN SEPENUHNYA BLOG...

Mudah je...

Langkahnya....

- Ambil view my complete profile
- Disini ada pautan my blog... Moga menjadi manfaat kita bersama.. Insyallah.. Amin Ya Robb!!!
- Untuk kembali ke blog asal klik aje view my complete profile
- Selamat melayari

p/s:Jangan lupa tandatangan di BUKU PELAWAT.TQ...

Monday, May 23, 2005

Dunia yang paling aku sukai ialah wanita solehah.

Pada suatu ketika di Madinah, Rasulullah s.a.w. keluar mengiringi jenazah. Baginda dapati beberapa orang wanita dalam majlis itu. Baginda lalu bertanya,

"Adakah kamu menyembahyangkan mayat?" Jawab mereka,"Tidak" Sabda Baginda "Seeloknya kamu sekelian tidak perlu ziarah dan tidak ada pahala bagi kamu. Tetapi tinggallah di rumah dan berkhidmatlah kepada suami nescaya pahalanya sama dengan ibadat-ibadat orang lelaki.
Wanita yang memerah susu binatang dengan 'Bismillah' akan didoakan oleh binatang itu dengan doa keberkatan.
Wanita yang menguli tepung gandum dengan 'Bismillah', Allah akan berkatkan rezekinya.
Wanita yang menyapu lantai dengan berzikir akan mendapat pahala seperti meyapu lantai di Baitullah.
"Wahai Fatimah, untuk setiap wanita yang mengeluarkan peluh ketika membuat roti, Allah akan membinakan 7 parit di antara dirinya dengan api neraka, jarak di antara parit itu ialah sejauh langit dan bumi."
"Wahai Fatimah, bagi setiap wanita yang memintal benang, Allah akan mencatatkan untuknya perbuatan baik sebanyak utus benang yang dibuat dan memadamkan seratus perbuatan jahat."
"Wahai Fatimah, untuk setiap wanita yang menganyam akan benang dibuatnya, Allah telah menentukan satu tempat khas untuknya di atas tahta di hari akhirat."
"Wahai Fatimah, bagi setiap wanita yang memintal benang dan kemudian dibuat pakaian untuk anak-anaknya maka Allah akan mencatatkan baginya ganjaran sama seperti orang yang memberi makan kepada 1000 orang lapar dan memberi pakaian kepada 1000 orang yang tidak berpakaian."
"Wahai Fatimah, bagi setiap wanita yang meminyakkan rambut anaknya, menyikatnya, mencuci pakaian mereka dan mencuci akan diri anaknya itu, Allah akan mencatatkan untuknya pekerjaan baik sebanyak helai rambut mereka dan memadamkan sebanyak itu pula pekerjaan jahat dan menjadikan dirinya kelihatan berseri di mata orang-orang yang memerhatikannya."
Sabda Nabi s.a.w. : "Ya Fatimah barang mana wanita meminyakkan rambut dan janggut suaminya, memotong misai dan mengerat kukunya, Allah akan memberi minum akan dia dari sungai-sungai serta diringankan Allah baginya sakaratul maut dan akan didapatinya kuburnya menjadi sebuah taman daripada taman-taman syurga dan dicatatkan Allah baginya kelepasan dari api neraka dan selamatlah ia melintas Titian Shirat."
Jika suami mengajarkan isterinya satu masalah akan mendapat pahala 80 tahun ibadat.
Wanita yang menyebabkan suaminya keluar dan berjuang ke jalan Allah dan kemudian menjaga adab rumahtangganya akan masuk syurga 500 tahun lebih awal daripada suaminya, akan menjadi ketua 70,000 malaikat dan bidadari dan wanita itu akan dimandikan di dalam syurga, dan menunggu suaminya dengan menunggang kuda yang dibuat daripada yakut.
Semua orang akan dipanggil untuk melihat wajah Allah di akhirat, tetapi Allah akan datang sendiri kepada wanita yang memberati auratnya iaitu memakai purdah di dunia ini dengan istiqamah.
Dunia ini adalah perhiasan dan sebaik-baik perhiasan ialah wanita (isteri) yang solehah.
Salah satu tanda keberkatan wanita itu ialah cepat perkahwinannya, cepat pula kehamilannya dan ringan pula maharnya (mas kahwin).
Sebaik-baik wanita ialah wanita (isteri) yang apabila engkau memandang kepadanya ia menggirangkan engkau, jika engkau memerintah ditaatinya perintah engkau (taat) dan jika engkau berpergian dijaga harta engkau dan dirinya.
Dunia yang paling aku sukai ialah wanita solehah.

7 comments:

Pak Naim said...

assalammualaikum..

terbaca tulisan ini dan tercari-cari di mana sumbernya, lebih-lebih lagi perkhabaran ini di katakana thabit daripada Nabi s.a.w, beerti ketelitian kita dalam mensahihkan sumber itu, perlu,

di atas kelemahan diri artikel ini menarik dan saya tertarik malangnya saya gagal mencari sumbernya,, bolehkah di berikan sumber hadis tersebut.?

sekian terima kasih

Cindai said...

Pertama sekali maafkan Zana sebab tak dapat mencari perawi hadis-hadis tersebut.

Zana dah cuba rujuk dengan pakar Hadis Ustaz Radzi..

Tapi malang sebab kalau dalam bahasa Arab kemungkinan ia dapat membantu.

Sesungguhnya yang baik itu dari Allah dan yang buruk adalah kelemahan diri Zana sendiri

Walahua'lam

irmanpos said...

as'kum wrh..wbh..

mengikut cerita tersebut, banyak mengatakan kelebihan beramal soleh..mungkin sumber boleh dicari pada kitab2 kelebihan beramal (fadhilah al-amal @ fadhail amal).

wallahu a'lam...

Cindai said...

Thanks atas...

Maksudnya dalam Risalah Dakwah Al-Hujjah - Siapa Sebenarnya yg Agen Yahudi ?

Web tu ada virus lah...
Emm.. betul ke??

Cindai said...

Terlepas pandang tadi...

Waalaikummussalam...

irmanpos said...

cindai tanya saya ker?
kalau saya, saya baca kitab2 pondok dan muttakhirun sikit.
cuba cari kat mustika hadis. tapi rasanya tak ada. kitab hadis sahih pun takde rasanyer..cubalah check..just nak bagitahu jer..

:)

Cindai said...

Irmanpos...

Mmg saya tujukan pd anda setelah terbaca msg anda yg first

"mungkin sumber boleh dicari pada kitab2 kelebihan beramal (fadhilah al-amal @ fadhail amal)."

Setelah dapat msg ni Zana terus ke Yahoo dan search perkataan "fadhilah al-amal @ fadhail amal" natijahnya zana dapat web ni (yg teratas No.1)

www30.brinkster.com/anshor/alhujjah?31

tapi sayang Zana x boleh nak lama disini sebab ada virus 3 kali klik dah tiga virus dipaparkan pd komputer entah kenapa???

dan..

Ikhlas Zana katakan kalau anda nak suruh Zana cari sendiri dgn rujuk pd kitab yang anda sarankan Zana akui Zaana x mampu...

Siapalah Zana...

kalau x keberatan saudara blh bincang dgn Pak Naim mungkin ia lebih arif

-Walahualam-