PAPARAN SEPENUHNYA BLOG...

PAPARAN SEPENUHNYA BLOG...

Mudah je...

Langkahnya....

- Ambil view my complete profile
- Disini ada pautan my blog... Moga menjadi manfaat kita bersama.. Insyallah.. Amin Ya Robb!!!
- Untuk kembali ke blog asal klik aje view my complete profile
- Selamat melayari

p/s:Jangan lupa tandatangan di BUKU PELAWAT.TQ...

Tuesday, March 06, 2012

Kaki... Kemana hala tujumu

Ia dikaitkn dengan kebebasan dan kemudahan untuk bergerak. Membawa empunya diri kemana dan sejauh mana yang termampu olehnya. Destinasinya mengikut keinginan hati , menurut apa yang terdetik disanubari. Jika dipandu dengan nafsu terarahlah ia ketempat maksiat. Ditimbang dengan ilmu dan akal melangkah lah ia ketaman ibadah. Itulah kaki, menjadi tiang pengampu badan. Nikmat besar anugerah Tuhan. tanpanya……. terasa sempit sungguh dunia ini:

“Ah…..alangkah bagusnya kalau aku ada kaki…..bebas kesana kemari
….ahh…dapat aku ke masjid……
… .ahh  dapat aku ke panggung wayang…
..ahh ..dapat aku    merantau…
…ahhh…. alangkah nikmatnya kalau aku dapat pergi melancong….
Ahhh ……alangkah baiknya kalau aku dapat pergi ke Mekkah…
.. ahhh alangkah baiknya kalau aku dapt pergi ketempat maksiat…..”

Begitulah kata hati orang yang kecewa dan kesal dengan ketentuan Pencatur Alam. Namum begitu, tidak dinafikan ada segelintir yang berjiwa besar, redha dengan apa yang dianugerahiNya, kerana baginya disebalik setiap kejadian terselit hikmah yang hanya Allah Yang Maha Mengetahui. Malangnya bagi mereka yang sempurna anggota badan sekiranya tidak pernah menyoal diri, bagaimana kalau aku tidak mempunyai kaki..? lalu dibawa kaki berjalan menurut rasa hati, menurut kehendak hati. Maka beradalah ia ditempat –tempat yang tidak sepatutnya , ditempat-tempat yang sarat dengan kemungkaran. Kaki-kaki menjadi saksi di taman-taman bunga, menjadi saksi ditempat-tempat perlancungan dan peranginan, menjadi saksi di panggung-panggung wayang, menjadi saksi di tepi-tepi pantai, menjadi saksi di tempat-tempat maksiat…disna berbergelandangannya kemaksiatan yang menjamin kemurkaan Allah SWT

Bawalah kaki itu ke Masjid, seretlah ia untuk kemajlis-majlis pengajian agama, bawalah mereka-mereka ke ceramah-ceramah bagi membiasakan diri degan cara dan pendapat ceramah-ceramah. Berziarahlah kerumah sahabat-sahabat agar terjalin ukhwah Islamiah.Kunjungi tempat sepi dimana bersemadinya mereka yang telah pergi meninggalkan kesibukkan dunia. Ziarahi mereka yang zahirnya tidak cukup sempurna_. Singgahlah kerumah orang yang telah dimamah usia walaupun hanya memberi salam dan bertanya khabar. Bawalah diri bertamu kerumah-rumah anak-anak kecil yang ditinggalkan (rumah anak-anak yatim) Bekalkan segelumit kasih saying untuk mereka. Semoga dengan rahmat Allah, lahirlah rasa keinsafan dan ketenangan.

Pergilah kemana saja dan carilah iktibar bagi diri yang sering lalai dan lupa untuk bersyukur atas anugerah Tuhan.
Kerana diakhirat nanti akan ditanya, “kemana kau bawa kakimu pada hari sekian….sekian…..?”

Dan jangan kesal, usah panik(Kaget) jika tiba-tiba mulutmu bisu, lidah mu dipetri kaku; lalu kakimu menjadi saksi! Berkata-kata dengan fasih nmengenai apa saja perlakuan  diri

Maka kasihi dan hargalah ia kerana ia adalah sebahagian dari dirimu,

 Firman Allah:
“Orang-orang yang berdosa dikenal dengan tanda-tandanya, lalu dipegang ubun-ubun dan kaki-kaki mereka. Maka nikmat Tuhan kamu yang manakah yang kamu dustakan?”

Wassallam

No comments: