PAPARAN SEPENUHNYA BLOG...

PAPARAN SEPENUHNYA BLOG...

Mudah je...

Langkahnya....

- Ambil view my complete profile
- Disini ada pautan my blog... Moga menjadi manfaat kita bersama.. Insyallah.. Amin Ya Robb!!!
- Untuk kembali ke blog asal klik aje view my complete profile
- Selamat melayari

p/s:Jangan lupa tandatangan di BUKU PELAWAT.TQ...

Monday, June 20, 2005

Malu . . . rumusan>>>>

Bukan nak bagi detail. Sekadar satu rumusan ringkas.

Malu itu separuh daripada iman. Malu yang paling penting ialah malu kepada Allah. Bila kita malu kepada Allah, kita akan malu pada diri sendiri. Malu untuk melakukan maksiat dan malu meninggalkan taat. Berapa ramai la yang kalangan kita ni ada sifat macam tu. Kalau nak ikut kan manusia zaman sekarang ni, nak beribadat lebih malu daripada melakukan maksiat. Betul tak?. Berapa ramai yg sesuka hati berduaan keluar dengan insan yang bukan muhrim. kan? kan?Kalau malu separuh daripada iman.

Separuh lagi letaknya adalah taqwa. MALU+TAQWA=100% KEIMANAN. Makna taqwa tu bukan sahaja takut kepada Allah. Malah lebih daripada itu. Dengan taqwa kita "meninggalkan apa yang dilarang, melakukan apa yang disuruh". Ukurlah dimana tahap malu kita dan dimana tahap taqwa kita. Itulah darjah keimanan kita.

Semoga ringkasan yang tak seberapa ni dapat memberi peringatan dan pengajaran kepada kita.

2 comments:

xibo a.k.a kamitaken said...

ermm.. thanx for ziarah my fotopages..respek lah awak bleh wat blog camni.. teruskan usaha.. insya allah diberkati.. amin...wassalam..

Cindai said...

Insyallah.. moga Allah memberkati segala niat suci kita dan diberi taufik, hidayat serta kekuatan untuk itu....

Aminnnnnnnn....