PAPARAN SEPENUHNYA BLOG...

PAPARAN SEPENUHNYA BLOG...

Mudah je...

Langkahnya....

- Ambil view my complete profile
- Disini ada pautan my blog... Moga menjadi manfaat kita bersama.. Insyallah.. Amin Ya Robb!!!
- Untuk kembali ke blog asal klik aje view my complete profile
- Selamat melayari

p/s:Jangan lupa tandatangan di BUKU PELAWAT.TQ...

Monday, June 20, 2005

Terjemahan Bacaan di dalam solat

Takbiratul-Ihram & Takbir
Allah Maha Besar.

Doa Iftitah
Allah Maha Besar dan segala puji bagi Allah dengan banyaknya. Maha suci Allah sepanjang pagi dan petang. Aku hadapkan wajahku bagi Tuhan yang mencipta langit dan bumi, dengan suasana lurus dan berserah diri dan aku bukan dari golongan orang musyrik. Sesungguhnya solatku, ibadatku, hidupku, matiku adalah untuk Allah Tuhan sekelian alam. Tidak ada sekutu bagiNya dan kepadaku diperintahkan untuk tidak menyekutukan bagiNya dan aku dari golongan orang Islam.

Al-Fatihah
Dengan nama Allah yang maha Pemurah lagi maha Mengasihani. Segala puji bagi Allah, Tuhan semesta alam. Yang maha pemurah lagi maha mengasihani. Yang menguasai hari pembalasan. Hanya Engkaulah yang kami sembah dan hanya kepada Engkau kami mohon pertolongan. Tunjukilah kami jalan yang lurus. Iaitu jalan orang-orang yang Engkau kurniakan nikmat kepada mereka, bukan jalan mereka yang Engkau murkai dan bukan jalan mereka yang sesat.

Bacaan ketika rukuk
Maha Suci TuhanKu Yang Maha Besar dan dengan segala puji-pujiannya.

Bacaan ketika bangun dari rukuk
Allah mendengar pujian orang yang memujinya.

Bacaan ketika iktidal
Wahai Tuhan kami, bagi Engkaulah segala pujian.

Bacaan ketika sujud
Maha suci TuhanKu yang Maha Tinggi dan dengan segala puji-pujiannya.

Bacaan ketika duduk di antara dua sujud
Ya Allah, ampunilah dosaku dan rahmatilah daku, lindungilah daku, angkatlah darjatku, rezekikan daku, berilah aku petunjuk, selamatkanlah daku dan maafkanlah akan daku.

Bacaan ketika Tahiyat Awal
Segala penghormatan yang berkat solat yang baik adalah untuk Allah. Sejahtera atas engkau wahai Nabi dan rahmat Allah serta keberkatannya. Sejahtera ke atas kami dan atas hamba-hamba Allah yang soleh. Aku naik saksi bahawa tiada Tuhan melainkan Allah dan aku naik saksi bahawasanya Muhammad itu adalah pesuruh Allah. Ya Tuhan kami, selawatkanlah ke atas Nabi Muhammad.

Bacaan ketika Tahiyat Akhir
Segala penghormatan yang berkat solat yang baik adalah untuk Allah. Sejahtera atas engkau wahai Nabi dan rahmat Allah serta keberkatannya. Sejahtera ke atas kami dan atas hamba-hamba Allah yang soleh. Aku naik saksi bahawa tiada Tuhan melainkan Allah dan aku naik saksi bahawasanya Muhammad itu adalah pesuruh Allah. Ya Tuhan kami, selawatkanlah ke atas Nabi Muhammad dan ke atas keluarganya. Sebagaimana Engkau selawatkan ke atas Ibrahim dan atas keluarga Ibrahim. Berkatilah ke atas Muhammad dan atas keluarganya sebagaimana Engkau berkati ke atas Ibrahim dan atas keluarga Ibrahim di dalam alam ini. Sesungguhnya Engkau Maha Terpuji lagi Maha Agung. Doa Qunut Ya Allah, berilah aku petunjuk sebagaimana orang-orang yang telah Engkau tunjuki. Sejahterakanlah aku sebagaimana orang-orang yang telah Engkau sejahterakan. Pimpinlah aku sebagaimana orang-orang yang telah Engkau pimpin. Berkatilah hendaknya untukku apa-pa yang telah Engkau berikan padaku. Jauhkanlah aku daripada segala kejahatan yang telah Engkau tetapkan. Sesungguhnya hanya Engkau sahajalah yang menetapkan, dan tidak sesiapapun yang berkuasa menetapkan sesuatu selain daripada Engkau. Sesungguhnya tidak terhina orang yang memperolehi pimpinanaMu. Dan tidak mulia orang-orang yang Engkau musuhi. Telah memberi berkat Engkau, ya Tuhan kami dan maha tinggi Engkau. Hanya untuk Engkau sahajalah segala macam puji terhadap apa-apa yang telah Engkau tetapkan. Dan aku minta ampun dan bertaubat kepada Engkau. Dan Allah rahmatilah Muhammad, Nabi yang ummi dan sejahtera keatas keluarganya dan sahabat-sahabatnya.

48 comments:

Anonymous said...

syukran sis..
mohon izin copy..

Anonymous said...

Terima kasih byk2.. akan ku copy utk kepentingan diriku..
Alhamdullilah

Anonymous said...

alhamdullilah..

Anonymous said...

MINTA IZIN COPY.. UNTUK ILMU.. TERIMA KASIH.

nur_ikma said...

minta izin copy

Anonymous said...

minta izin utk copy juga yea. terima kasih! :)

Pengalaman di Adsense said...

Nice blog

Anonymous said...

Salam...Mohon copy juge ye...terima kasih...

Nastradamus said...

Assalamualaikum wbt.

Saya ingin memohon keizinan untuk mengambil entri ini dan meletakkannya di blog saya.

Sekian, terima kasih.

mselim said...

mintak izin untuk dipaste kan dalam blogger saya...

Anonymous said...

Alhamdulillah. Thank you for the compilation. May Allah bless you.

zba said...

Assalamualaikum wbt.
Alhamdulillah. Telah dipaste kan dalam blog saya... May Allah bless you.

zba said...

Assalamualaikum wbt.
Alhamdulillah. Telah dipaste kan dalam blog saya... Inilah first entry dalam blog saya.

May Allah bless you.

terima kasih.

Anonymous said...

SALAM MUSLIMIN WA MUSLIMAT..I LOVE IT..MUDAH2AN DIMURAHKAN REZEKI AKAK YANG MEMBERI SAYA ILMU PADA HARI INI..
MAY ALLAH BLESSED ALL MUSLIM AND OPEN HEART FOR THEM..

Anonymous said...

MOHON SHARE. terimakasih.

aku yang tak femes said...

mintak izin paste kat blog saya,
terima kasih.

Mimbulus Mimbletonia said...

mohon izin utk share yer...terima kasih...

Anonymous said...

saudara-saudara ku ..ilmu patut di ingat dan dihayati bukan sekadar membaca aje..

Anonymous said...

assalamualaikum
sy minta izin copy. tk

Anonymous said...

assalamualaikum.. minta izin nk copy ye. tq=)

Cindai said...

Waalaikummussalam buat semua pengunjung blog..

Dengan penuh kesyukuran saya izinkan info dari koleksi saya di share...

manfaatkan dia.. lagi di sebar lagi bermanfaat...

Sesungguhnya yang baik itu dari Allah yang buruk adalah kelemahan diri kita sendiri...

Moga hidup dan mati kita dalam redhoNya...
Insyaallah... Amin ya Robb!!!!...

Anonymous said...

minta izin copy page ni. semoga penulis dirahmati Allah.

Anonymous said...

terima kasih saudara/saudariku. Mohon izin copy.

Cindai said...

Alhamdulillah.. dengan penuh kesyukuran di persilakan..

Moga menjadi manfaat buat kita semua...

Insyallah... Amin...

Anonymous said...

terima kasih ya saudari.. sy nk kongsi ilmu nie ye..

onehanif21 said...

minta izin comment...terima kasih

rais said...

sy mtk izin copy ye..

Anonymous said...

sama macam rakan-rakan lain juga, mohon izin copy

Cindai said...

Dipersilakan dengan sepenuh hati... Moga berterusan aliran ilmunya...

Anonymous said...

assalamualaikum
mohon untuk share sis :)

Anonymous said...

asslamualaikum wbt]mohon share yer..tq

Anonymous said...

saya dengan rendah dirinya ingin memohon untuk disebarkan info ini..at fb and also at my blog...thank you soo much.. =D

FatiHa Ismail said...

mohon copy yea....syukran :)

rezpector sevenfold said...

asallammualaikum wr wb
zne izin copy ea

sekalian mw ngasih tau
yg bner ntu aku bukan daku

Cindai said...

alhamdulillah....
silakan sahabat2 sekelian...
saya amat berbesar hati...

Scha Al-Qudsy said...

Salam

Mohon izin copy.

Thanks.

Anonymous said...

salam....mohon izin copy dalam fikiran.....(moga-moga siapa yang melayari web ini akan dirahmati allah... AMIN~~)

Cindai said...

Amat di alu-alukan... Terima kasih memanjangkan ilmiahnya...
Insyaallah... Moga ada barokahNYA disitu...
Amin ya Allah....

Anonymous said...

Mohon izin utk copy...
-Lieza-

Cindai said...

Alhamdulillah.... amat di alu-alukan...

Anonymous said...

salam, phon izin copy ya

whosane87 said...

Thank you. I'll be sharing this with my family so they understand. May ALLAH bless you and your family.

Anonymous said...

syukran, minta izin nk copy n print

Cindai said...

afwan... alhamdulillah... silakan.... saya amat berbesar hati...

Anonymous said...

perihal solat... perbincangan yang menarik >>> http://amirhk.wordpress.com/2007/01/25/rahsia-khusyuk-dalam-sembahyang/

Cindai said...

Alhamdulillah.... Terima kasih 4 sharing.... Moga kita semua dirahmati Allah sentiasa... Amin..

norsid67 said...

izinkan saya copy.tk

Cindai said...

norsid67 Alhamdulillah.. dengan penuh kesyukuran di persilakan..

Moga menjadi manfaat buat kita semua...

Insyallah... Amin...