PAPARAN SEPENUHNYA BLOG...

PAPARAN SEPENUHNYA BLOG...

Mudah je...

Langkahnya....

- Ambil view my complete profile
- Disini ada pautan my blog... Moga menjadi manfaat kita bersama.. Insyallah.. Amin Ya Robb!!!
- Untuk kembali ke blog asal klik aje view my complete profile
- Selamat melayari

p/s:Jangan lupa tandatangan di BUKU PELAWAT.TQ...

Tuesday, April 26, 2005

Aurat Wanita . . .

Berbanding lelaki, aurat wanita lebih sukar dijaga. Ini kerana lelakiboleh menunaikan solat dengan hanya berkain pelikat kerana auratnyasetakat antara lutut hingga ke pusat. Tetapi, aurat wanita meliputipelbagai anggota badan daripada kaki hingga rambut.

Berikut dinyatakan aurat wanita berdasarkan kitab suci al-Quran dan hadis yang diriwayatkan oleh perawi hadis terkemuka.

Pakaian
"Barang siapa memakai pakaian yang berlebih-lebihan, maka Allah akanmemberikan pakaian kehinaan di hari akhirat nanti." Riwayat Ahmad,Abu Daud, An Nasaii dan Ibn Majah.

"Sesungguhnya sebilangan ahli neraka ialah perempuan-perempuan yangberpakaian tapi telanjang yang condong pada maksiat dan menarik oranglain untuk melakukan maksiat. Mereka tidak akan masuk syurga dantidak akan mencium baunya." – Riwayat Bukhari dan Muslim.

Keterangan:

Wanita yang berpakaian tipis dan jarang, ketat hingga membentuk danberbelah/membuka bahagian tertentu.

"Hai nabi-nabi katakanlah kepada isteri-isterimu, anak perempuanmudan isteri-isteri orang mukmin, hendaklah mereka memakai baju jilbab(baju labuh dan longgar) yang demikian itu supaya mereka mudahdikenali. Lantaran itu mereka tidak diganggu. Allah maha pengampunlagi maha penyayang." Surah al-Ahzab : 59.

Rambut
"Wahai anakku Fatimah! Adapun perempuan-perempuan yang akan digantungrambutnya hingga mendidih otaknya dalam neraka adalah mereka itu didunia tidak mahu menutup rambutnya daripada dilihat oleh lelaki yangbukan mahramnya." Riwayat Bukhari dan Muslim.

Bulu kening:
Berdasarkan Bukhari Muslim diriwayatkan: "Rasullullah melaknatperempuan yang mencukur atau menipiskan bulu kening atau memintasupaya dicukurkan bulu kening." Riwayat Abu Daud Fi Fathil Bari.

Kaki ( tumit kaki )
Dan janganlah mereka ( perempuan ) membentakkan kaki ( ataumengangkatnya ) agar diketahui perhiasan yang mereka sembunyikan." Surah An-Nur: 31.

Keterangan:

Menampakkan kaki danmenghayunkan/melenggokkan badan mengikut hentakan kaki.

Wangi-wangian
"Siapa saja wanita yang memakai wangi-wangian kemudian melewati suatukaum supaya mereka itu mencium baunya, maka wanita itu dianggapmelakukan zina dan tiap-tiap mata ada zina." Riwayat Nasaii, IbnKhuzaimah dan Hibban.

Dada
"Hendaklah mereka ( perempuan ) melabuhkan kain tudung hinggamenutupi dada-dada mereka". Surah An-Nur: 31

Gigi
"Rasulullah melaknat perempuan yang mengikir gigi atau meminta supayadikikirkan giginya. Riwayat At-Thabrani. "Dilaknat perempuan yang menjarangkan giginya supaya menjadi cantik, yang merubah ciptaanAllah". Riwayat Bukhari dan Muslim.

Muka dan leher
"Dan tinggallah kamu (perempuan) di rumah kamu dan janganlah kamumenampakkan perhiasanmu seperti orang jahiliah yang dulu."

Keterangan:
Bersolek ( make-up ) dan menurut Maqatil sengajamembiarkan ikatan tudung yang menampakkan leher seperti orangJahilliyah.

Muka dan Tangan
"Asma Abu Bakar telah menemui Rasulullah dengan memakai pakaian yangtipis. Sabda Rasulullah: Wahai Asma! Sesungguhnya seorang gadis yangtelah berhaid tidak boleh baginya menzahirkan anggota badan kecualipergelangan tangan dan wajah saja."Riwayat Muslim dan Bukhari.

Tangan
"Sesungguhnya kepala yang ditusuk dengan besi itu lebih baik daripadamenyentuh kaum yang bukan sejenis yang tidak halal baginya." RiwayatAt Tabrani dan Baihaqi.

Mata
"Dan katakanlah kepada perempuan Mukmin hendaklah mereka menundukkansebahagian dari pemandangannya." An Nur : 31.

Sabda Nabi saw: "Jangan sampai pandangan yang satu mengikutipandangan lainnya. Kamu hanya boleh pandangan yang pertama, pandanganseterusnya tidak dibenarkan." Riwayat Ahmad, Abu Daud dan Tirmidzi.

Mulut ( suara )
"Janganlah perempuan-perempuan itu terlalu lunak dalam berbicarasehingga berkeinginan orang yang ada perasaan serong dalam hatinya,tetapi ucapkanlah perkataan-perkataan yang baik." Al Ahzab: 32.

Sabda saw: "Sesungguhnya akan ada umatku yang minum arak yang merekanamakan dengan yang lain, iaitu kepala mereka dilalaikan oleh bunyi-bunyian (muzik) dan penyanyi perempuan, maka Allah akan tenggelamkanmereka itu dalam bumi." Riwayat Ibn Majah.

Kemaluan
"Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan Mukmin, hendaklah merekamenundukkan pandangan mereka dan menjaga kehormatan mereka. " AnNur : 31.

"Apabila seorang perempuan itu sembahyang lima waktu, puasa di bulanRamadan, menjaga kehormatannya dan mentaati suaminya, maka masuklahia ke dalam syurga daripada pintu-pintu yang ia kehendakinya." Riwayat Al Bazzar."

Tiada seorang perempuan pun yang membuka pakaiannya bukan di rumahsuaminya, melainkan dia telah membinasakan tabir antaranya denganAllah." Riwayat Tirmidzi, Abu Daud dan Ibn Majah.

No comments: